Pages

Wijngaardslakken

In onze tuin leeft een grote populatie wijngaardslakken, een zeldzaamheid in grote delen van Nederland, en zeker in het Oosten van het land. De slakken staan in ons land op de lijst van de beschermde diersoorten. Deze slakken zijn wel 15 cm lang met een fors slakkenhuis op de rug. Na de regen van vanmiddag kropen er tientallen van deze reuzen door het groen in de tuin. Leuk om eens fotografisch iets mee te gaan doen. Ik heb er drie verzameld en daar ben ik maar eens m...ee gaan werken. Eerst op mijn fototafel, waar ze gewillig langs de waterkant rond slijmden. Tot zelfs in het water aan toe. De zijkant is ondiep om de vogels de gelegenheid te geven tot badderen en tot mijn verbazing kroop een van de slakken door het water over deze ondiepte heen ! Een wel heel apart gezicht, zo'n duikboot half onder en half boven water. Fotografisch ben ik echter eerst bezig geweest met de slakken aan de rand van het water, met een mooie reflectie in de waterbak. Bij slakken is het grootste probleem de reflectie van licht op de witgelige huid en het slakkenhuis, waardoor je gauw overbelicht. Reden om in het histogram iets aan de onderzijde te belichten, dus aan de linker kant (de donkere kant). Door een lage f-waarde te kiezen (f4) krijg je de mooie cirkels van waterdruppels in de achtergrond. Uiteraard links van de slak de meeste ruimte, de kant waar het dier naartoe beweegt. En ik probeer altijd beide ogen in hetzelfde scherpstelvlak te krijgen. Dat werkt optisch het best. En gelukkig draaide deze slak ook zijn beide ogen op steeltjes in hetzelfde vlak naar me toe. Rest de vraag waar deze populatie slakken vandaan komt. Deze blijken door de buren geïmporteerd te zijn uit Frankrijk. De kinderen vonden de grote slakken zo mooi, die moesten mee als souvenir. Eenmaal hier in Nederland werden ze los gelaten en in een tiental jaren hebben ze zich bij ons in de tuin vermeerderd tot een vrij forse populatie. Hoe vreemd kan het gaan !
 



 

Grondmist in het Buurserzand


Het beloofde een mooie ochtend te worden. Gisteravond bij het bekijken van mijn favoriete weersite (www.yr.no) was al te voorspellen op basis van het dauwpunt dat er grondmist zou ontstaan. Dus vroeg eruit en naar het Buurserzand gegaan, een van mijn favoriete plekken vlak bij mijn woonplaats. En inderdaad, grondmist en schitterende omstandigheden voor landschapsfotografie. In het Buurserzand ligt een groep waterplassen die de Steenhaarplassen heten en hier ben ik begonnen met de ochtend. Het was nog voor zonsopkomst en de nevel lag volop over het water. Door de nevel heen kwam een klein eilandje in de plassen in beeld met hierop een mooie karakteristieke vliegden. Door dit eilandje uit te kaderen op 70 mm (canon 24-105 mm lens) kon ik het beeld mooi isoleren van de omgeving. En dan werkt de mist prachtig mee. Om die witte sfeer goed in beeld te krijgen moet je fors overbelichten, in dit geval 1 2/3 stap. Uiteraard op statief. De scherptediepte bij landschapsfotografie is altijd groot, hier heb ik gekozen voor f16 met een bijpassende sluitertijd van 0,4 sec. Doordat er in het water veel kleine plantjes zitten en riet dat net boven het oppervlak uitkomt krijgt het onderste deel van de foto struktuur en geeft een goede basis aan het beeld. Het trekt ook het oog van de kijker het beeld in naar het eilandje toe. Door het forse overbelichten wordt het water net zo wit als de lucht en daardoor ontstaat er balans en rust in de foto. Precies in het midden dan de bomen en dan is voor mij het beeld af. Nabewerking in photoshop is gering in dit geval. Iets verscherpen en heel iets de witbalans hoger zetten. Dat is eigenlijk alles. Het beeld wordt in dit geval al bepaald in het veld door nauwkeurig te werken.
 
 

Artistieke kraanvogels

Afgelopen week vier dagen mee geweest met Han Bouwmeester van Wildpix Travels op de try-out reis naar kraanvogels. Twee heerlijke dagen fotograferen in een fotohutje. Lange dagen van 14 uur in eenzame opsluiting, een uur voor zonsopkomst in de hut en een uur er na er weer uit. Maar wat was het genieten. Grote groepen kraanvogels vlogen geregeld karakteristiek toeterend (wat een kippevelgeluid is dat !) over ons heen, en zo nu en dan landde er een groepje of koppeltje kranen voor de hutten. Eén van de mooiste platen die ik gemaakt heb zijn de onderstaande foto's, tenminste ik vind het erg mooi. Geen standaardfoto (die heb ik ook zat trouwens) maar een artistieke foto vol actie. Terwijl er enkele kraanvogels in glijvlucht naar beneden komen begin ik met de automatische scherpstelfunctie de vogel te volgen op zijn weg naar beneden. Scherpstellen op het oog. Omdat ik beweging in de vogel wil hebben heb ik voor een langzame sluitertijd van 1/50 sec. gekozen. Dat alles bij een f6.3 om een geringe scherptediepte te krijgen, ik wil namelijk de achtergrond volledig out of focus hebben. En dan is het op het moment dat het gele riet bjina in beeld komt op de ontspanknop drukken met 6 beelden per seconde. Tegelijkertijd moet de camera dan worden meebewogen met de kraanvogel, waarbij je het oog van het dier op dezelfde plek in je zoeker moet zien te houden. Heel lastig om te doen en er mislukken dan ook tientallen foto's. Maar zo nu en dan zitten er één of twee tussen die goed gelukt zijn, zoals deze beide platen, oog scherp rest vol beweging. Door ook nog eens bewust 1 1/3 stap te overbelichten krijg je helemaal een fris beeld met een van de achtergrond los komende vogel. Beide foto's heb ik nadien nog iets moeten croppen in photoshop om rechtsonder een half eendje uit het beeld te houden. Ik geef toe, je moet er van houden maar ik ben helemaal wous van dit soort foto's. Beweging, actie en toch herkenbaar. Benieuwd wat jullie er van vinden. Om ze goed te zien en beoordelen wel even beide foto's in het groot bekijken uiteraard. Da's pas genieten !!