Pages

Vanochtend vroeg vertrokken naar Barchem om vanuit een schuilhut steenuiltjes te fotograferen. Deze hebben jongen in een uilenkast in een oude appelboom en bevinden zich al jaren op hetzelfde erf. Bij de keuze van de plek van de schuilhut heb ik voor een laag standpunt gekozen, waarbij er door het gras heen een oude, met onkruid en gras overgroeide melkkar te zien is. Ik had een beeld in mijn hoof...d van de steenuil in deze setting. In de hut mijn statief opgesteld, zodanig dat ik net tussen het gras door zicht had op de bovenkant van de kar. En dan begint het wachten. De uiltjes laten zich zo nu en dan zien in de boswal om het erf heen en vliegen op onregelmatige momenten naar de takken van de oude appelboom. Het blijft opletten geblazen om het moment niet te missen, en dat valt niet altijd mee. De afleiding ligt (net als de slaap, het was erg vroeg vanochtend tenslotte) om de hoek en de truc hier is om attent te blijven en snel te reageren als het moet. Soms zitten ze maar een enkele seconde op de goede plek en in een fraaie houding. Terwijl het mooie zachte ochtendlicht steeds geler van kleur wordt komt het vrouwtje opeens naar beneden en landt precies daar waar ik het in gedachten had. Snel scherpstellen en een serie foto's maken. Korte sluitertijd van 1/250 sec en een geringe scherptediepte van f6.3. En wat ben ik blij met mijn nieuwe camera. Bij een iso van 500 geen ruis, een haarscherpe opname en door de meervoudige scherpstelpunten een snelle focus. Bijna ging het me echter nog mis, tussen de vogel en mijn lens bevond zich veel gras en laat er nu net een grasaar voor de lens komen. Deze veroorzaakte een lichte blur op sommige foto's , maar op het kleine schermpje achterop het toestel is slecht te beoordelen of het een probleem is of niet. Altijd spannend als je thuis op de pc het beeld in het groot ziet, valt het mee of is het dik balen. Gelukkig is dat hier niet het geval. Wat er nog aan blurzweem te zien was is in photoshop relatief makkelijk te verhelpen. Soms helpt het geluk een handje mee en wordt een beeld helemaal zo als je hem vooraf in gedachten hebt. Tjonge wat ben ik blij met deze plaat !
 
 

Egel

Soms komen de foto onderwerpen met wat geluk op je pad. Zo liep deze egel bij ons op het terrein en was totaal niet schuw. Heel gemakkelijk kon ik hem dan ook op mijn fototafel neer zetten, waarna ik hem (of haar ? ) er een tien minuten heb laten lopen scharrelen. Uitermate nieuwsgierig liep hij over de tafel heen en weer om na tien minuten maar in slaap te vallen. Maar in de tussentijd heb ik al ...de gelegenheid gehad om een tiental foto's te maken in allerlei posities, sommige mooi, andere tegenvallend. Het fraaiste vind ik de opnames waarbij de egel onder een varen aan de rand van het water komt. Deze varen is spontaan gaan groeien op mijn fototafel en is een dankbare achtergrond in dit geval. Ik heb de 100mm macrolens op mijn toestel gezet, die is perfekt qua scherpte en de afstand van de rand van de tafel naar de overkant van het water is precies goed voor deze lens. De foto is dan ook niet gecropt. Daarna de belichting bepalen, in dit geval een niet al te korte sluitertijd, de egel zit namelijk vrijwel geen moment stil. Ik kies voor 1/200 sec, en kan dan nog mooi een kleine scherptediepte kiezen van f4.5 Niet lager want dan wordt er te weinig scherp van de kop. Deze combi kan ik halen door iso 500 in te stellen op het toestel. Dan het toestel op het water leggen, waarbij de lenskap zelfs het water raakt. Oppassen dat het toestel niet verzuipt dus ! Maar dit geeft wel de mooiste reflecties. En dan maar hopen dat de oogjes op de camera gericht zijn om oogcontact te hebben met het onderwerp. Heerlijk ! Zoals gezegd viel de egel na 10 minuten uitermate ontspannen in slaap, snurkend en al. Heel voorzichtig heb ik hem in ons weiland gezet en een klein half uur later werd de egel wakker en scharrelde mooi door het gras, mij nogmaals de gelegenheid gevend tot het maken van een serie foto's.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Sometimes you get Lucky and the subjects cross your path. So did this hedgehog. He (or she ? ) was walking on our property and wasn't scared at all. I put her on my phototable and let her walk around here. Curious it took off and gave me the possibility to shoot some pictures. I realle like the ones on which the fern is over the hedgehog. By photographing over the water surface I got the mirroring image. Very nice and attractive I think. After about ten minutes the hedgehog fell asleep, snoring ! Carefully I put it back in the meadows were I found it
 


 

Gekraagde roodstaart

Sinds ongeveer twee weken zit er rond ons huis een koppeltje gekraagde roodstaarten. Wat een schitterende vogeltjes zijn dit. In één lange vlucht komen ze van de Sahel-landen naar hier om zich voort te planten. Op ons erf heb ik een tiental vogelhuizen hangen, die over het algemeen redelijk bezet zijn. Maar deze heb ik nog niet eerder in een nestkast gehad. Tot afgelopen week, de vogels hebben besloten om aan de zijkant van het huis te gaan nestelen en met name mevrouw vliegt af en aan met takjes, mos en ander vulsel. En niet naar één hokje, nee maar liefst naar vier hokjes ! Ben benieuwd op welke woning uiteindelijk de keus zal vallen. Vanochtend ben ik maar eens gaan posten. De auto tactisch op de oprit gezet, het raam met een camodoek afgedekt, lens naar buiten en dan maar wachten. En dat heeft een prachtige serie opgeleverd. Zowel meneer als mevrouw zaten geregeld op hele korte afstand (1 meter !) van de auto. Met de 500mm lens van sigma en mijn nieuwe eos 5d (superdeduper camera, helemaal happy mee) aan de slag. Rijstzak op de rand van het raam, iso 800 (wat met deze camera zonder ruis kan, heerlijk !) en daardoor toch nog een korte sluitertijd van 1/320 sec over houden. Het geeft de mogelijkheid tot dit soort opnames. Hier de gemaakte serie :

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

For the first time also a short description in English to see if this attracts extra visitor's to my site. The pictures are from the Redstart male and female. They flew all the way from the Sahel in Africa to our garden were they are starting to make their nest. The female is decorating four nestboxes at the same time, I'm curious which one they will choose in the end. I made the images out of my car, which I parked tactically on my driveway, used a camouflage cloth to make myself invisible and then patience was requested. And they came very close, up onto 1 meter from my position. So great images as a result. Hope to welcome you visitors from abroad again next time. Welcome !







Meikevers

De een vindt ze vreselijk eng, de ander geniet van deze enorme kevers. Ze vliegen weer volop, de meikevers. Voor mij één van de mooiste kevers die ik ken. Grote bromtollen die door de lucht zoeven. Elke avond zitten er wel een stel tegen de lamp in de stal te zoemen, of vast in een spinnenweb voor het raam van het huis. Makkelijk om te verzamelen en de volgende dag te fotograferen. Maar oh zo lastig om een mooi scherp beeld van te krijgen tijdens het opstijgen. Als je heel goed kijkt kun je zien wanneer het zover is. Eerst gaan de oogjes open (prachtig zwarte ogen), dan ontvouwen de antennes zich en wordt het kevertje wat onrustig in zijn gedrag. Zodra er pompbewegingen met het lichaam worden gemaakt moet je echt goed gaan opletten. Ze zijn dan bezig om lucht in de vleugels te pompen en het duurt dan ook niet lang voordat de dekschilden opzij worden geslagen en de vleugels worden uitgeslagen. Op dat moment moet je afdrukken. Scherptediepte heb ik hier op f5 staan, zodat de kans dat de kop goed scherp is groter wordt terwijl de achtergrond nog lekker wazig blijft. De sluitertijd op minimaal 1/250 sec, anders is sowieso alles bewogen en onscherp. Dan niet te dichtbij en niet te krap kaderen, dat kun je beter later in photoshop iets bijsnijden als het nodig mocht zijn. Door het bewegen tijdens het opstijgen loop je groot risico dat een deel van de kever bij te krap kaderen tijdens de opname net buiten je beeld valt. En tot slot tijdens het opstijgen op de motordrive blijven drukken tot de kever verdwenen is. En dan maar hopen dat er wat gelukt is. Die mazzel had ik vandaag gelukkig eens een keer !